Schitul Robaia


Categorie: Schituri
Perioada: sec. XVII - XX
Importanta: A
Cod LMI: AG-II-a-A-13778
Adresa:
Localitate: sat ROBAIA; comuna MUŞĂTEŞTI
Judet: Arges
Regiune: Muntenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia Schitul Robaia

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

danarta / 17-Aug-2009

 

Mânăstirea Robaia, un colţ de rai în inima muntelui
 #Anual zeci de mii de credincioşi din toate colţurile ţării vin aici pentru a se ruga
 Într-o epocă marcată de viteză, de comprimarea vitezelor sau de a socoti totul în bani, pentru argeşeni încă mai există modalităţi de relaxare şi de petrecere a timpului liber aproape de casă şi cu bani puţini. Spre exemplu pelerinajele reprezintă un răgaz de reîmprospătare şi regenerare spirituală. La mănâstire turiştii pot lăsa în urmă grijile cotidiene şi se pot bucura de peisajele desprinse parcă dintr-un colţ de rai. Mânăstirea Robaia, aflată în comuna Muşăteşti, la 25 kilometri de Curtea de Argeş primeşte anual zeci de mii de turişti care vin aici să îşi găsească liniştea sufletească. Mânăstirea a fost atestată documentar încă din secolul al XIV-lea, iar numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat în această biserică şi au luat oamenii robi în noaptea de inviere. Mânăstirea Robaia a fost locul de refugiu al Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara, care a trăit între anii 1764 şi 1766. Mânăstirea a fost un refugiu pentru pictorul Parvu Mutu, care şi-a petrecut aici ultimii ani din viaţă. La început mânăstirea a fost construită din lemn de banul Armega, după care a fost refăcută din piatră de Sava Sovarul sau Sufărul, între anii 1642-1644.
#Cea mai frumoasă pictură din Muntenia.
Mânăstirea Robaia este refăcută între anii 1843-1868 de către Teodosie, Visarion şi Naum monahul. Deasemenea au mai avut loc câteva renovări şi refacere a picturii, care rămâne una dintre cele mai frumoase picturi din Muntenia. Biserica este repictată în anii 1848, 1901 şi 1951. Lăcaşul de cult poartă hramul Sfântului mare mucenic Gheorghe. Aşezământul a rezistat atâta timp datorită episcopului cărturar Iosif I al Argeşului cât şi a stareţilor obştii şi a arhiereului Nichita Duma, care au consolidat-o, i-au adaugat pridvorul în anul 1857 şi au înzestrat-o cu chilii, clopotniţă, în 1857 şi stareţie în 1935.
#Mânăstirea adăposteşte 34 de maici
O biserică, câteva chilii, o clopotniţă şi un agheazmatar sunt astăzi atracţia pelerinilor. Lăcaşul de cult, chiliile şi anexele sunt legate între ele de alei mărginite de foarte multe flori atent îngrijite. Aici există şi o gospodărie anexă cu multe păsări de curte, vaci şi o grădină de legume îngrijită cu multă dăruire de măicuţe. La Mânăstirea Robaia trăiesc 34 de călugăriţe venite din toate colţurile ţării, conduse de Maica Stareţă Petronia Dobrescu. Aici se săvârşesc  zilnic Sfânta Liturghie, ceasurile, acatistele şi vecerniile. Această oază de linişte şi reculegere o puteţi găsi la doar şase kilometri de la drumul judeţean Curtea de Argeş - Câmpulung. Aici liniştea este tulburată doar de cântecul păsărelelor, de vuietul vântului printre frunzele copacilor, de susurul râului, de clopotele bisericii şi de rugăciunile credincioşilor. Orice cuvânt în plus este de prisos.
emilia / 04-Jun-2009

Manastirea Robaia, cu obste de maici, este atestata documentar din secolul al XIV-lea.
Construita la inceput din lemn, de banul Armega, manastirea a fost refacuta din piatra, de Sava Sovarul sau Sufarul, intre anii 1642-1644.
Biserica a fost restaurata intre anii 1843-1862 si repictata in 1848.
S-au mai facut renovari in anii 1971, 1974 si 1983.
Intre anii 1764-1766 a trait aici egumenul Sofronie de la Cioara, sufletul miscarii de eliberare sociala si religioasa a romanilor din Ardeal.
Tot aici si-a trait ultimii ani de viata renumitul pictor Parvu Mutu.
Biserica cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", este in plan treflat cu Altar, naos si pronaos.
Ulterior cu prilejul uneia din restaurari, i s-a adaugat si pridvorul la inceput deschis, mai tarziu (1843) inchis, pe stalpi de lemn cu ferestre.
Pronaosul este delimitat de naos prin doi stalpi de zid de o parte si alta, lasand intre ei o deschidere cat o usa.
Are o turla pe naos, mica, infundata, acoperita cu sindrila, ca si biserica.
Pictura in fresca a fost refacuta in 1848 si 1914, apoi in 1951 de pictorul Teodor Petrescu si in 1993 de Savu Ion din Arges.
Clopotnita actuala este construita in 1857 din bolovani de piatra si din caramida.
Este acoperita cu sindrila, ca si vechea cladire a chiliilor legata de clopotnita, cladire construita in 1812 de episcopul Iosif al Argesului.
Cladirea mai noua a staretiei a fost ridicata in anii 1935-1937 de episcopului Nichita Duma al Argesului, iar prin stradania maicii starete Petronia Dobrescu, s-a construit o frumoasa cladire a chiliilor, etajata, cu cerdacuri.
Manastirea are ateliere de cusut vesminte preotesti si broderii.
( dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie )